Du er altid meget velkommen i vores butik

Patchwork butik Aalborg

I hjertet af Aalborg, parallelt med gågaden, ligger en hyggelig patchwork butik, hvor du kan finde lækre metervarer med prints og billeder samt forskellige redskaber til patchwork og quiltning. Kvalitetsprodukter som gør dit kreative håndarbejde endnu sjovere og mere inspirerende.

Besøg Patchwork & Design – en patchwork butik ud over det sædvanlige!

Aalborgs eneste Patchwork Butik

I butik Patchwork og Design finder du et bredt udvalg af kvalitetsprodukter til både patchwork og quiltning. Designs, mønstre og materialer som både rangerer indenfor det klassiske, men også indenfor det mere skiftende mode- og årstidsbetonede.

Indehaver Dorthe Rahbek giver gerne råd og vejledning med på vejen – både i forhold til teknik og design. En kvalitetsbevidst og hjertelig service som kan være til stor hjælp, selv for garvede patchwork og quiltnings entusiaster.

Derfor skal du besøge Patchwork butikken

Der findes mange stofbutikker i Jylland og i resten af landet. Forretninger som tilbyder mange forskellige typer stof og udstyr. Når du arbejder med patchwork og quiltning, kommer stofbutikkerne imidlertid ofte til kort. Derfor kan det virkelig svare sig, at besøge en specialiseret butik som Patchwork og Design.

Her kan du finde alt det du mangler på ét sted, samtidig med at du også kan få svar på tekniske og designmæssige spørgsmål.

“Skøn skøn butik med rigtig sød betjening og et fint udvalg. Top service af indehaver.”
– Carina H. Lauritsen

Dorthe Rahbek – Indehaveren af Patchwork og Design

Dorthe Rahbek er uddannet håndarbejdslærer fra Skals Håndarbejdsseminarium i 1988, og har arbejdet med håndarbejde i over 30 år. Dorthe har derudover undervist i håndstrikning, og arbejdet i flere førende stofforretninger i Danmark.

Hun er en kompetent underviser og fag-specialist – altid smilende og hjælpsom. Har du derfor spørgsmål til teknik eller design, rådgiver Dorthe gerne.

Besøg Patchwork og Design som gruppe

Dorthe Rahbek arrangerer gerne events for interesserede grupper. Er du fx medlem af en håndarbejdsgruppe, kan det være oplagt for dig og din gruppe at besøge butikken.

Dorthe deler gerne ud af sin store viden, og serverer kolde drikke og lidt mundgodt i forbindelse gruppe-besøg. En hyggelig og lærerig oplevelse, som kan sætte ekstra gang i kreativiteten og videreudviklingen af jeres tekniske færdigheder. Kontakt endelig Dorthe for mere information.

“Jeg har idag besøgt denne butik – kan godt gå hen og blive vanedannende, når jeg er i Aalborg”
– Bente Wiberg Moesgaard

Hvad er Patchwork?

Ordet patchwork stammer fra det engelske patching, som kan oversættes til lappearbejde. Et meget personligt og kreativt håndværk, hvor du skaber mønstrede sengetæpper, puder, beklædning eller billeder ved, at sy forskellige stofstykker sammen i hånden eller på symaskinen.

Patchwork teknikken opstod oprindeligt af nød. Tøj og tæpper blev lappet sammen igen og igen, for at få mest muligt ud af lidt. Det betød imidlertid ikke at kreativiteten blev tilsidesat – tværtimod. Dekorative billeder og mønstre har hele tiden været centralt indenfor patchwork.

De tidligste eksempler på patchwork stammer helt tilbage fra før Kristi fødsel. Der er fundet helt tidlige patchwork eksempler i Kina, Indien og Egypten. I 1100-tallet tog korsfarerne teknikken med til Europa. Mange tror fejlagtigt at teknikken er amerikansk, men det var de europæiske udvandrere fra Holland og England som tog patchwork traditionen med til Nordamerika. Her videreudviklede befolkningen teknikken i endnu højere grad.

Der findes mange teknikker indenfor patchwork, eftersom det næsten er en kollektiv folkekunst. Stilarterne er meget forskellige fra område til område. Nogle steder har man haft tradition for at samle geometriske mønstre i såkaldte blokke, for afslutningvis at sy det hele sammen. Hos Amish-befolkningen i Pennsylvania har mønstrene altid været mere enkle, mens farverne har været ekstra kraftige. Amish-befolkningen er derudover kendte for, at gøre ekstra meget ud af quiltningen.

I 1960’erne oplevede patchwork teknikken en velfortjent renæssance, hvilket skyldtes at forskellige tekstilkunstnere tog håndværket til sig. Det resulterede i mange nye stilarter og kreative impulser – kunstneriske vægtæpper og drømmende, skønne tekstiler så dagens lys. En udvikling som heldigvis har bidt sig godt fast i patchwork traditionen. Rent teknisk kan man, hvis man syr i hånden, sy mønsterdelene direkte sammen med såkaldte forsting fra bagsiden. Du kan også bruge kastesting, hvis du fx arbejder med papskabeloner beklædt med stof. Oftest afsluttes arbejdet imidlertid med, at man sætter det mønstrede forstykke sammen med et lag mellemfoer, efterfulgt af et pænt bagstykke. Når man bruger mellemfoer, holdes de tre lag oftest sammen med quiltning.

Hvad er quiltning?

Ordet quiltning stammer oprindeligt fra det oldfranske ord cuilte, som betyder madras eller dyne. Der er tale om en håndarbejdsteknik, hvor du vatterer eller udstopper rummet mellem to lag stof.

Det sker bl.a. ved hjælp af sammenføjningen af maskin- eller håndstukne sømme. Resultatet er en stoflig reliefvirkning, som egner sig rigtig fint til fx tæpper og puder.

Ligesom ved patchwork, kan quiltning spores tilbage til før Kristi fødsel. Der er fx fundet en elfenbensfigur af en egyptisk farao fra omkring 3400 før Kristi fødsel, som bærer en quiltet kappe.

I middelalderen brugte man quiltede køllerter, som blev brugt til beskyttelse under kamp. I renæssancen og barokken blev teknikken brugt rent dekorativt. Der er bevaret mange smukke klædedragter, hvor teknikken er meget tydelig.

I nyere tid er det blevet mere og mere populært, at sammensætte patchwork og quiltning. Det giver god mening, eftersom quiltning allerede indgår i syningen af patchwork tæpper. Qultede stoffer fremstilles også industrielt i metermål, og bruges til fremstilling af overtøj og arbejdstøj.

Indenfor quiltning kan man quilte på engelsk eller italiensk. Ved engelsk quiltning samler man to lag stof med et mellemfoer, som enten kan være lavet af uld, bomuld , naturfibre eller lignende.

Når det er gjort, syr man de tre lag sammen med såkaldte forsting efter fast mønster, som er påført det øverste stoflag – med mindre at man syr efter skabelon. Engelsk quiltning er yderst velegnet, hvis man gerne vil holde på varmen. Derfor egner det sig mest til tæpper og beklædning.

Arbejder du istedet med italiensk quiltning, eller såkaldt snorequilt, arbejdes der med to lag stof som syes sammen på bagsiden efter mønster. Linjerne i mønstret er oftest parallelle.

Når de to lag er syet sammen, trækker du en uld- eller bomuldstråd igennem tæppets kanaler, hvilket giver forsiden et relief-look.

Italiensk quiltning er knap så varmt som engelsk quiltning, og kan derfor med fordel bruges til tøj og puder. Udover engelsk og italiensk quiltning findes der også varianter som fx trapunto, hvor man udstopper enkelte motiver imellem to lag stof  eller flad quiltning, hvor man slet ikke bruger vattering eller polstring imellem stoflagene.

CSR Badgets